شبکه خبری ان بی سی امریکا اعلام کرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور از توافق با طالبان که دهم اسفند ماه میان دو طرف در قطر امضا شد، به دنبال دریافت جایزه "صلح نوبل" بوده است. براساس گزارش این شبکه، ترامپ درصدد است با اجرای نمایش به اصطلاح پایان جنگ افغانستان، نه تنها وانمود کند به شعار انتخاباتیش در سال 2016 عمل کرده، بلکه به یکی از طولانی ترین جنگهای امریکا در خارج از مرزهای این کشور پایان داده است.
شبکه خبری ان بی سی امریکا اعلام کرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور از توافق با طالبان که دهم اسفند ماه میان دو طرف در قطر امضا شد، به دنبال دریافت جایزه "صلح نوبل" بوده است. براساس گزارش این شبکه، ترامپ درصدد است با اجرای نمایش به اصطلاح پایان جنگ افغانستان، نه تنها وانمود کند به شعار انتخاباتیش در سال 2016 عمل کرده، بلکه به یکی از طولانی ترین جنگهای امریکا در خارج از مرزهای این کشور پایان داده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا طی چهار سال گذشته با اقدامات نسنجیده و خلاف قوانین بین الملل، اعتبار معاهدات و پیمانهای بین المللی و حتی معاهداتی را که مقامات امریکایی امضا کرده اند همچون "پیمان آب و هوای پاریس" مخدوش کرده است. اکنون نیز درصدد است با به اصطلاح صلح با یک گروه خشونت طلب و تروریست که ارتش امریکا در سال 2001 به بهانه از بین بردن آن به افغانستان حمله و این کشور را اشغال کرد جایزه صلح نوبل را نیز بی اعتبارتر کند. هرچند ممکن است تصمیم گیرندگان اعطای جایزه نوبل، ترامپ را لایق دریافت آن ندانند اما وی امیدوار بود از طریق اعمال فشارهای واشنگتن آنان وادار به انتخاب ترامپ برای دریافت جایزه صلح نوبل به خاطر توافق با طالبان شوند.
واقعیت این است که دونالد ترامپ در چهارسال حضور خود در کاخ سفید هیچ دستاورد خارجی برای ارایه در انتخابات ریاست جمهوری 2020 امریکا ندارد. در واقع توافق با طالبان، تنها دستاویز ترامپ است که هنوزمحقق نشده و اجرای آن با چالش جدی مواجه است. بنا به اعلام رسانه های امریکا، مایک پمپئو در سفر اخیر خود به کابل حامل هشدار و اخطار ترامپ به رهبران سیاسی افغان بود تا هر چه سریعتر برای اجرای توافقنامه دوحه گام بردارند .ترامپ و همراهان وی در کاخ سفید براین تصورند که با تهدید رهبران افغان به کاهش کمک های مالی، می توانند آنان را به اجرای تعهداتی که امریکا به طالبان داده است وادار کنند. این نشان می دهد که ترامپ و یارانش شناختی از فرهنگ و رفتار افغانها بخصوص پشتونها ندارد.
زیرا آنچه اکنون برای آنان مهم است حفظ قدرت با انحصارگرایی قومی در افغانستان است و جنس اشرف غنی و تیمش با جنس طالبان در این خصوص یکی است. با این تفاوت که اولی به پشتوانه جناحهایی از پشتونهای داخلی و آرای انتخاباتی بر تداوم قدرتش تاکید دارد و طالبان هم به پشتوانه خارجی و سلاح دلگرم بوده و سعی در گرفتن مجدد قدرت در افغانستان دارد. علاوه براین به نظر می رسد ترامپ هنوز به این درک از واقعیت در افغانستان نرسیده که افغانها در هر سطحی قابل خریدن و قابل معامله نیستند. به همین دلیل آنچه بیشتر ترامپ و همقطارانش را خشمگین کرده بی میلی رهبران افغان به اجرای تعهداتی است که خود پای آن را امضا نکرده اند و امریکا خودسرانه به طالبان تعهداتی همچون آزادی زندانیان این گروه از زندانهای افغانستان را داده است. این در حالی است که این زندانیان تنها اهرم فشار کابل بر طالبان است و امریکا انتظار دارد رهبران افغان با آزادی آنان خود را خلع سلاح کنند.
اگرچه مجریان اعطای جایزه صلح نوبل مدعی هستند نحوه و معیار انتخاب نامزدهای دریافت آن سیاسی نیست اما دونالد ترامپ براین تصور است مردم امریکا توافق با یک گروه خشونت طلب را که همچنان به کشتار نظامیان و مردم افغان ادامه می دهد نشانه صلح طلبی رئیس جمهورشان خواهند دانست. این در حالی است که ترامپ از اعمال کمترین فشار بر طالبان برای توقف خشونتهایش ضد مردم افغانستان عاجز است و توافق دوحه تنها شامل حمله نکردن این گروه به نیروهای امریکایی است نه مردم و نظامیان افغانستان .از اینرو ترامپ با این توافقنامه نه تنها بیش از پیش بر خشم و نفرت مردم افغانستان افزود بلکه نشان داد که به دنبال استفاده ابزاری از توافق با طالبان در انتخابات 2020 است.
در هر حال، دونالد ترامپ با امضای توافقنامه با طالبان به این گروه اجازه داد جنایات خود ضد مردم و نیروهای افغان را شدت بخشد و در واقع آنان را قربانی مطامع سیاسی خود کرد.به همین دلیل اعطای احتمالی جایزه صلح نوبل به ترامپ با اعتراض گسترده مردم افغانستان روبرو خواهد شد. وی نه تنها در مورد مردم این کشور، بلکه در سطح جهانی با شعار "اول امریکا" و اعمال سیاست یک جانبه گراییش، جنایات بیشماری را مرتکب شده است که افکار عمومی جهانی نیز اشتباه احتمالی در اعطای چنین جایزه ای به ترامپ را نخواهند پذیرفت و این بیش از پیش جایگاه آنرا مخدوش خواهد کرد .
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/15630
تگ ها: